Orzechy pekan – skarbnica minerałów i wartości odżywczych

Orzechy pekan to bardzo wartościowy, bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze element zdrowej dietyOrzechy pekan to bardzo wartościowy, bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze element zdrowej diety. Do tej pory niezbyt popularne w Polsce, w ostatnim czasie są coraz bardziej doceniane i chętniej kupowane. Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej, skąd przywieźli je do Europy hiszpańscy koloniści. Współcześnie są również uprawiane w Australii. Nazwa orzecha w języku Indian oznacza “orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Kształtem przypominają popularne w naszym kraju orzech włoskie, są jednak mniej pofałdowane.

Skarbnica składników odżywczych

Orzechy pekan należą do jednych z najbardziej kalorycznych orzechów. W 100 gramach zawierają aż 700 kcal. Są to jednak zdrowe kalorie. 70% ich wartości energetycznej stanowią tłuszcze, z czego aż 90% stanowią bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone. Orzechy pekan to również dobre źródło białka roślinnego, witamin (E, B1 oraz C) oraz minerałów (cynk, miedź, sód, potas, magnez, żelazo). Warto wspomnieć również, że zawierają one sprzyjający odporności kwas elagowy oraz potężne, naturalne źródło antyoksydantów czyli polifenole. Bogactwo substancji odżywczych sprawia, że orzechy pekan to jedne z najbardziej wartościowych orzechów na świecie.

Dlaczego warto jeść orzechy pekan?

Spożywanie orzechów pekan może wspomagać pracę układu krwionośnego oraz serca, poprzez chociażby poprawę profilu lipidowego oraz obniżanie cholesterolu LDL. Doskonale sprawdzają się jako narzędzie profilaktyki przeciwko chorobom cywilizacyjnym, m.in. nowotworom, nadciśnieniu czy otyłości. Jak wspomniano wcześniej ich regularne spożywanie może mieć pozytywny wpływ na odporność organizmu. Przydadzą się także osobom, które borykają się z problemami skórnymi oraz osłabionymi włosami i paznokciami.  Podobieństwo tych orzechów do orzechów włoskich nie kończy się tyko na wyglądzie, oba gatunki wspomagają pracę mózgu oraz mogą zapobiegać rozwojowi choroby Parkinsona lub Alzheimera. Niestety, podobnie jak inne gatunki orzechów, także orzechy pekan mogą wywoływać alergię. Objawia się ona dusznościami, wymiotami, obrzękiem gardła, swędzeniem lub innymi objawami skórnymi. Zazwyczaj objawy alergii występują po kilku godzinach.

Zastosowanie orzechów pekan w kuchni

Co może zaskakiwać to właśnie orzechy pekan, a nie orzeszki ziemne, są towarem eksportowym Stanów Zjednoczonych. W kuchni Indian mają swoje miejsce już od wielu, wielu lat. Słodki, delikatny smak sprawia, że doskonale nadają się do deserów, ciast i ciasteczek. Mogą być spożywane jako dodatek do sałatek, owsianek lub jako składnik pesto. Sprawdzą się też jako samodzielna przekąska, na surowo lub po wcześniejszym uprażeniu. Dostępne są w większości marketów oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Food obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com

Styczeń 2020
P W Ś C P S N
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031